maanantai 3. maaliskuuta 2014

Android 2: Puhuva puhelin jatkuu

Tämän tunnin tarkoituksena on kehittää eteenpäin edellisen kerran esimerkkiä, eli puhuvaa puhelinta.

Aluksi kokeillaan hyödyntää puhelimen kiihtyvyyssensoria. Avataan "Sensors"-kategoria ja vedetään sieltä "AccelerometerSensor" keskelle valkoista aluetta.


Kyseessä on taas ruudussa näkymätön ominaisuus, joten kuvake ilmestyy alareunaan.


Blocks-puolella klikaataan kiihtyvyysanturia ja vedetään sieltä "When AccelometerSensor1.shaking do"- palikka valkoiselle alustalle.


Kopioidaan aiemmasta napin skriptistä violetti osa ja liitetään se kiihtyvyyssensori-palikan sisään. Vaihdetaan tekstiksi "Älä ravista" tai joku muu vastaava kehote. Kun ohjelma ladataan puhelimeen, se sanoo "Älä ravista" aina, kun puhelinta ravistetaan.


Seuraavaksi tehdään tekstilaatikko, johon voi syöttää tekstin ja nappia painamalla puhelin puhuu sen ääneen. Otetaan User Interface-kategoriasta "Textbox" ja vedetään se taas ruutuun.


Tämä on näkyvä ominaisuus, joten se näkyy myös malliruudussa.


Osat voi sijoittaa myös ruudun keskelle.


Osien järjestystä voi vaihtaa ihan vain tarttumalla niihin hiirellä ja vetämällä ne uusille paikoilleen.


Blocks-puolella valitaan TextBox1


 Etsitään sieltä vihreä palikka, jossa lukee "TextBox1"

 Ole tarkkana, että toisessa valikossa on valittuna "Text", koska muuten sitä ei käsitellä tekstinä

Designerissä valitaan textBox ja Properties-osuudessa voi vaihtaa laatikossa näkyvän tekstin. Idea on, että siinä näkyy joku vihje siitä mitä laatikkoon pitäisi kirjoittaa. Omalla koneellani tuo teksti ei tule näkyviin, mutta yhteydessä oleva puhelimeni näyttää sen samantien.


Nyt puhelin sanoo ravistettaessa "Älä ravista" ja se puhuu nappia painamalla laatikkoon kirjoitetun tekstin. Tämän voi taas pakata .apk-muotoon ja ladata puhelimelle. Tämä esimerkki oli lyhykäisyydessään tässä.

 Omat oppilaani tekivät Android 1 ja 2-tunnit yhden kaksoistunnin aikana. Yhtä lukuunottamatta kaikki saivat appit toimimaan omilla mobiililaitteillaan. Tämän yhden tapauksessa ääntä ei saatu ulos puhelimesta, vaikka appi muuten saatiin asennettua puhelimelle ja se toimi normaalisti toisella laitteella kokeiltuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti