W3Schoolsin etusivulta pääsee suoraan valitsemaan HTML Tutorial-linkin, joka sisältää HTML:n perusteet, XHTML:n, HTML5:n ja CSS:n perusteet. Etusivulla on myös linkit vastaaviin oppaisiin, joissa käsitellään montaa muuta web-ohjelmoinnissa tarvittavaa taitoa.
Esimerkit ovat selkeitä ja niissä edetään hyvin pienin askelin.
Melkein jokaisessa kohdassa on "Try it yourself"-nappi, jolla saa käynnistettyä editorin. Editorissa pääsee muokkaamaan koodia helposti ja nopeasti.
Koska tekstiä on paljon ja se on englanniksi (osa omista oppilaistani koki tämän ongelmaksi), voi suuri osa tiedosta hukkua matkan varrella, vaikka koodiosaaminen tarttuisikin. Lopussa on 20 kysymystä, joilla voi testata tietojaan.
Jokaisen kappaleen yhteydessä on esimerkkejä, jotka on listattu omalle sivulleen. "Examples explained"-kohdassa esimerkit käydään läpi rautalangan kanssa, joten tämän sivun avulla kuka tahansa voi opettaa HTML-kielen perusteet.
Oppilailla oli valtavan hauskaa, kun huomasivat voivansa tallentaa esimerkiksi Facebookin aloitussivun koneelleen ja pystyvänsä muokkaamaan sen tekstejä haluamikseen.
Mikäli tämä kuulostaa sopivalta harjoitukselta, voi tämänkin tehdä ohjatusti. Kopioimalla jonkun verkkosivun lähdekoodi ohjelmaan esim Notepad++ (Windows) tai TextWrangler (Mac), voi sivulta etsiä tiettyjä tekstipätkiä ja muokata niitä haluamikseen.
Kun muokatun sivun tallentaa .html-muodossa, muutokset tulevat näkyviin. Nokkelimpia muutoksia tekevät joutuvat tutkimaan koodia hyvinkin paljon, jotta saavat muokattua esim. FB:n kirjautumislomakkeen vaihtoehdot haluamikseen.
Kuten sanoin, kävin omien oppilaitteni kanssa läpi vain perusteet Wikipedian kieltä varten. W3Schools-sivulta löytyisi kuitenkin ammennettavaa melkein kokonaiseksi lukuvuodeksi. Ehkäpä joku innostuu ja kääntää tämän tärkeimmät osat suomeksi. ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti